pondelok 14. júla 2014

Základná invokácia Štyroch Archanjelov



Vzhľadom k nedávnej otázke od jedného čitateľa, ktorá sa týkala funkcií archanjelov v hierarchii duchovných bytostí som si spomenul na jednu starú modlitbu pôvodom z Blízkeho Východu, ktorú sa učia už malé deti. Táto modlitba mi pripomenula moje detstvo a časy keď ma moja stará mama naučila starú dobrú nočnú modlitbu známu v našich končinách. Volá sa „Anjelíček, môj strážniček“, možno ste sa s ňou už niekedy stretli. Napadlo ma, že by som sa o jej sofistikovanejšiu variáciu mohol aspoň v krátkosti podeliť. Týka sa skôr Štyroch hlavných Archanjelov.

Uvedená Invokácia pred spánkom je podľa starých textov účinná pre duchovnú ochranu. Je popísaná v modlitebnej knižke Siddur. Existujú však omnoho silnejšie invokácie a modlitby, najmä čo sa týka ich slovnej a písmenovej kompozície a skutočnosti, že sa vyslovujú v pôvodnom hebrejskom jazyku. Z týchto dôvodov môžeme nasledujúcu nočnú modlitbu považovať za úplný základ. Kto chce ostať pri základoch, môže si ju pomerne rýchlo osvojiť.

Postup je nasledovný: Sadnite si do pohodlnej vzpriamenej polohy, prípadne si pohodlne ľahnite na chrbát. Postupujte pomaly. Spravte niekoľko (aspoň 5 – 15) pomalých hlbokých nádychov a uvoľnite sa. Tu platí pravidlo 'čím dlhšie, tým lepšie' pretože pravidelné vedomé dýchanie uvoľňuje telo a človek tak prestáva vnímať cez svojich päť zmyslov. Tým mu je umožnené zachytávať impulzy z inej ako materiálnej sféry. Potom si začnite postupne predstavovať na jednotlivých stranách prítomnosť duchovnej bytosti archanjela, jednu po druhej, v uvedenom poradí. Po dôraznom vyslovení mena každého Archanjela sa snažte ešte viac pociťovať jeho duchovnú prítomnosť. Invokáciu môžte rozprávať v duchu, šepkať alebo vyslovovať nahlas, pričom meno Archaniela môžte opakovať niekoľkokrát ako mantru (v hebr. hagah). Ideálne je skĺbiť tieto vety s dychom nasledovne. Pri nádychu si pomyslite prvú časť pred čiarkou a druhú časť t.j. meno archanjela vyslovte pomaly počas dlhého výdychu. Prvú časť vety si môžte len pomyslieť pretože počas nádychu sa nedá intonovať. Počas výdychu môžte dané meno intonovať, šepkať alebo len myslieť. Je tiež možné vynechať slovo "archanjel". Po nejakom čase sa počas celej invokácie môžte "vnútorne" usmievať.

1. „Zdroj všetkého života, prosím vypočuj ma.“
2. „Po mojej pravej strane, archanjel Michael.“
3. „Po mojej ľavej strane, archanjel Gavriel.“
4.  „Predomnou, archanjel Auriel.“
5. „Za mnou archanjel Rafael.“
6.  „Na domnou Shekinat El.“ (v preklade Božia Prítomnosť na Zemi)

Táto invokácia existuje aj v rozšírenejšej forme, pri ktorej sa invokujúci človek odvoláva aj na duchovné kvality daného archanjela ako napr. Liečitel, Milosť atď. Postačí však aj táto skrátená verzia. Samotné mená archanjelov sú vlastne kombinácie duchovných síl prúdiacich z nekonečného svetla Ain Sof Aur, o ktorom som písal v jednom z predošlých článkov. Vyslovenie mien archanjelov (v  mysli, šepkaním či nahlas) pri dostatočnom uvoľnení a koncentrácii dokáže v človeku vzbudiť pocit ich prítomnosti. 

V tejto invokácii sú archanjeli rozostavení v pozíciách "služby" okolo samotného človeka tak, aby pokrývali všetky svetové strany.

Každý spomínaný archanjel predstavuje jednu z hlavných božských kvalít a každému sa pripisujú aj ďalšie súvislosti. Z kabalistickej literatúry je však zrejmé, že neexistuje zhoda, čo presne ktorému anjelovi prináleží. Poďla mojich zdrojov sú nasledovné korešpondencie správne. Vyberám len niektoré:

Micha'el – Kontroluje chaos, bojuje proti zlu a zabezpečuje tok sily Milosti do sveta a do ľudských životov, strana Juh, Element Oheň, Svetlo, planéta Slnko, písmeno Heh

Gavri'el – Duchovná Sila pomocou ktorej sa 'búrajú múry a bariéry' akéhokoľvek druhu a Ochrana, strana Západ, Element Voda,  Láska, planéta Mesiac, písmeno Vav

Auri'el – Duchovné Svetlo a vládca nad Podsvetím, strana Sever, Element Zem, Zákon, planéta Venuša, písmeno Heh

Rafa'el – Duchovný Liečiteľ - nad chorobami a zraneniami všetkých ľudí, strana Východ, Element Vzduch, Život, planéta Merkúr, písmeno Yod

Apostrof v každom mene znamená, že pri vyslovení je vhodné spraviť veľmi krátku, takmer nepozorovateľnú prestávku v danom mene. Tým dáte dôraz na obe časti z ktorých sa meno archanjela skladá. Slovo "El" predstavuje určitú formu božstva. 

Po tejto invokácii sa môžte kľudne prehodiť nabok a zaspať.

Mená týchto archanjelov sa veľmi často používajú aj v ochranných amuletoch, obyčajne v podobe akronymu ARGAMAN (Auriel resp. Ori'el, Rafa'el, Gabri'el, Micha'el a Nuri'el). Ide o tzv. Najvyššiu Päťku. Vraví sa, že tajomstvo slova AMEN sa vzťahuje na troch z týchto archanjelov – Auri'el, Michael a Nuri'el. Poďľa dostupných zdrojov sú Auri'el a Nuri'el tá istá bytosť, avšak každé z týchto dvoch mien sa vzťahuje na inú jej kvalitu, resp. aspekt.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.