sobota 12. júla 2014

Štruktúra a funkcie ľudskej duše

V predošlých článkoch sme si popísali ako starí kabalisti vnímajú koncept Boha a prešli sme si základnú koncepciu stvorenia jednotlivých svetov až po materiálny vesmír. Keďže sa snažím čo najrýchlejšie prepracovať ku konkrétnym meditačným technikám, zostávajú nám už asi len dva články, po ktorých bude mať každý čitateľ približnú predstavu o princípoch, na ktorých sú prvé meditačné techniky postavené.

Text, ktorý predkladám v tomto článku je čisto úvodný. Štruktúra a funkcie duše sú v ezoterickej aj psychologickej literatúre rozoberané z rôznych pohľadov v snáď nekonečne širokom rozsahu. Mojím cieľom je však sústrediť sa len na tú charakteristiku duše, ktorá je relevantná k praktickým potrebám tohto blogu. V každom prípade je potrebné si uvedomiť, že žiadne množstvo prečítanej literatúry sa nevyrovná praktickému cvičeniu. Z toho dôvodu je na praktické cvičenia potrebné nabehnúť čo najrýchlejšie.

Tri časti duše

V kabalistickej literatúre sa rozlišuje Päť častí duše, ktoré korešpondujú s už spomínanými piatimi svetmi. My sa však budeme zaoberať len jej troma časťami.

Svety
Popis
Časť Duše
Popis
Adam Kadmon
Archetyp, prototyp,šablóna, prvotný plán a vôľa tvoriť, rozhranie medzi Bohom a manifestáciou
Yechidah
Jednota s Bohom
Atzilut - Svet Emanácií
V tejto sfére operuje Najvyšší priamym vplyvom. Slovo „emanácia“ implikuje sústavný tok ako napr. svetlo zo slnka, rieka z prameňa alebo dych z úst (Emanátora).
Čiah
Žijúca sila
Briah - Svet Stvorenia
Sféra archanjelov
Nešama
Super-vedomie, Duch
Jecira - Svet Formácií
Sféra anjelov
Ruach
Vedomie, Intelekt, Prebudená časť duše
Asiah - Svet Akcie
materiálny svet ako ho poznáme cez čas, priestor a udalosti
Nefeš
Podvedomie, zvieracia duša

Prvá časť: Nefeš - Podvedomie

Najnižšia a teda aj najhrubšia časť ľudskej duše sa nazýva Nefeš. V preklade znamená „zvieracia duša“, pričom v bežnom žargóne tohto storočia ju poznáme pod názvom Podvedomie resp. Nevedomie. Názov Nevedomie nie je celkom presný pretože Nefeš určite je vedomá. Nie je si však vedomá, že je vedomá. Nefeš je inštinktívna a teda nemá Intuitívnu časť. Intuícia sa nachádza na vyššom stupni, vo Vedomí (Ruach). Zvieratá nemajú Vedomie, ale len podvedomie. Napríklad pes je vedomý, ale neuvedomuje si, že vedomý je. Poďla starých textov majú Nefeš zvieratá, rastliny, minerály, dokonca aj všetko čo bolo vytvorené ľudskou rukou (napr. kniha).

Nefeš doslovne kopíruje ľudské telo a jej centrum je v pečeni resp. v oblasti solar-plexus. Po tele sa distribuuje prostredníctvom krvi a krvného obehu. Jej hlavnou funkciou je udržať telo pri živote. Ovláda automatické telesné procesy akými sú napríklad trávenie, sexualita, inštinkt prežitia a rozmnožovania, reflexy, emócie, tlkot srdca a pod.

Keď Nefeš dostane fóbiu, čo často aj dostáva, môže telu zapríčiniť obrovské problémy a spustiť seba-deštrukciu na psychickej ako aj fyzickej úrovni. Má totiž primitívnu, deduktívnu a reaktívnu formu logiky. V podstate slovo logika ani nie je vhodné na jej popis, pretože sa správa inštinktívne na základe impulzov, ktoré dostáva prostredníctvom piatich zmyslov (zrak, čuch, hmat, sluch a chuť). Jednoducho prijme nejaký negatívny signál a okamžite dospeje k nejakému urýchlenému záveru. Preto napríklad človek, ktorého v mladosti uhryzol pes bude mať pravdepodobne doživotný strach zo psov. Podvedomie teda zapríčiňuje, že ľudia sú ovládaní návykmi, t.j. vzorcami správania, ktoré nadobudli v minulosti. Nefeš si jednoducho na základe určitého vnemu vytvorí nejaký definitívny vzor správania a potom sa podľa neho správa. Keď si napríklad vaše Inštinktuálne Ja (Nefeš) zmyslí že už nie je dôvod žiť, začne postupne ničiť telo aj keď vaše Intelektuálne Ja vôbec o samovražde nerozmýšľa.

Jediný spôsob ako zvrátiť takýto stav je toto Inštinktívne Ja konfrontovať tak, že si túto časť duše pokúsite „spriateliť“ a presvedčiť ju, že život má cenu žiť. Nefeš má obrovskú silu, je to hrubá energia. Pokial s ňou nie ste zadobre, pokial nebudete mať Podvedomie v stave rovnováhy a spojenia s ostatnými časťami duše, budete mať len veľmi malý úspech vo svojich osobných životoch a vzťahoch. V textoch sa tiež píše, že človek ako Prebudená časť duše, resp. Intelektuálna časť (vedomie, Ruach) nemá žiadnu priamu účasť na tom ako funguje Podvedomie. Je však možné ho ovládať ak s ním nadviažeme dobré spojenie. Keď toto spojenie nenadviažeme, je pravdepodobné, že si počas života spôsobíme niektoré psychologické problémy napr. v podobe depresií, schizofrénie, prípadne nejakú formu bi-polárnej poruchy. Ostatné časti duše, ktorými sú Ruach (Vedomá časť) a Nešamah (Supervedomie resp. Duch) sa prejavia v človeku až potom, čo si Podvedomie spriatelíme, rozvinieme a očistíme. Ruach a Nešamah teda predstavujú časti vedomia, ktoré sa v človeku rozvinú až v neskorších fázach. Staré texty nám vravia, že človek sa stane skutočne sám sebou až keď dospeje do týchto vyšších hladín duše a ich tzv. rozvinutia.

Mnoho ľudí bude teraz tvrdiť, že oni už žijú vo vedomí Ruach (prebudenej, intelektuálnej časti) pretože si uvedomujú sami seba. Nie je tomu celkom tak. Fakt je taký, že ľudia len niekedy dostanú impulz zo sféry Ruach v podobe malých vhľadov, avšak veľkú väčšinu svojho života sú riadení inštinktami. Vedomé Ja (Ruach) je teda v bežnom človeku manifestované zriedkavo a len z veľmi malej časti.

Ruach (Vedomie) aj Nefeš (Podvedomie) sídlia priamo v tele, pričom ho doslovne kopírujú. Ako sme si už povedali, Podvedomie má centrum v časti solar-plexus, Ruach zasa sídli v oblasti srdca. Nešamah (Super-vedomie, Duch) sídli v hlave a aj kdekoľvek mimo fyzického tela. Uvedené tvrdenie indikuje, že bežný človek má v sebe dve nezávislé osobnosti, a tento fakt je pre mnohých ťažko prijateľný. Ten však potvrdzujú aj mnohé súčasné psychologické teórie.

Podvedomie si pamätá, ale nemá dobrú logiku. Ruach (Vedomie) má dobrú logiku, ale nevie si zapamätať. Prečo? Pretože Ruach žije výlučne v prítomnosti. Človek však v prítomnosti nežije, pretože akúkoľvek informáciu alebo vnem, ktorý obdrží a uvedomí si prostredníctvom niektorého z piatich zmyslov, je už milisekundy v minulosti. Vedomie žije stále v stave prítomnosti a nemá pamäť, pričom Podvedomie ukladá spomienky. Vždy keď si chce človek na niečo spomenúť, vysiela príkaz do svojho Podvedomia a to sa potom snaží vytiahnuť spomienku zo svojho pamäťového skladu. Mnohokrát nám Podvedomie ponúkne požadovanú informáciu okamžite, ale často sa stáva, že nám poskytne nepravdivú informáciu. Je preto potrebné dať Podvedomiu dostatok času na to, aby poskytlo tú správnu. Vhodný spôsob ako na to je „podhadzovať“ podvedomiu viacero nápovied, aby pri hľadaní dokázalo lepšie vylúčiť nesprávne informácie. Ľudia, ktorí majú dobrý vzťah so svojím Podvedomím sú často tzv. chodiace encyklopédie a zvyčajne sú schopní zapamätať si obrovské kvantá textu a informácií. Na druhej strane ľudia, ktorí majú zlú pamäť majú obyčajne aj zlý vzťah so svojím podvedomím.

Ruach a Nešamah

Ruach (Vedomie) používa induktívny spôsob myslenia a intelekt. Žije v prítomnosti a je sídlom ľudskej Vôle. Práve táto Sila Vôle dáva vedomiu možnosť kontroly nad Podvedomím.

Podvedomie reaguje na hypnózu pričom Vedomá časť nie. To, že Ruach rozmýšľa logicky však ešte neznamená, že má vždy pravdu. Často je to práve Podvedomie, ktoré je trefnejšie ako samotný intelekt.

Nešamah je najstaršia a najrozvinutejšia časť duše a môžeme ju nazvať aj Super-vedomím. Jej hlavnou črtou je uvažovanie, ktoré je na vyššej úrovni ako myslenie. V tejto časti duše človeku prichádzajú vnemy, pri ktorých si občas poviete „Aha“ a doslovne sa vám rozsvieti v hlave. Myslenie toto „rozsvietenie v hlave“ primárne neprináša, pričom pri uvažovaní v rozvinutom stave Super-vedomia sa vám „rozsviecuje“ neustále. Super-vedomie je skutočne kozmické, pretože si uvedomuje minulosť, súčasnosť aj možné variácie budúcnosti zároveň. Táto časť duše je len vo veľmi malom množstve inkarnovaná do tela, a jej zvyšok je všade naokolo. Prestavme si, že pohár je ľudské telo. Keď pohár ponoríme do oceánu, pričom voda bude predstavovať Nešamah, potom voda, ktorá je v pohári rovnako ako všetka voda v oceáne je vlastne samotná Nešamah. Úlohou meditácií je zabezpečiť ascent do Nešamah čo následne vyvolá expanziu Vedomia mimo fyzické telo. Človek tak prežije takzvanú Jednotu.

Lepkavosť Podvedomia

Ako sme si už povedali, naše Podvedomie predstavuje tú časť duše, ktorá sa prostredníctvom piatich zmyslov dostáva do kontaktu s okolitou realitou. V Kabale sa vraví, že keď na niekoho ukážete prstom, projektujete na neho lúč svetla. Nefeš má tú vlastnosť, že sa „prilepí“ na čokoľvek, na čo sa prostredníctvom svojich zmyslov zameriame. Tento kontakt medzi Nefeš a okolitými objektami sa doslovne deje prostredníctvom jemnohmotných vlákien resp. lúčov. Podvedomie však ostáva spojené s týmito objektami aj potom, čo sa naša myseľ na daný objekt prestane sústrediť. Je dôležité spomenúť, že v tomto prípade nejde len o fyzické objekty. Objekt, na ktorý sa Nefeš dokáže rovnako „prilepiť“ predstavujú aj samotné myšlienky alebo ich súbor. Túto skutočnosť popisujú aj súčasné psychologické metódy ako napríklad metóda NLP (neuro-lingvistické programovanie). NLP tvrdí, že sa ľudia nedokážu zbaviť svojej minulosti a s ňou spojených emócií a myšlienok, pokiaľ májú v domácnosti objekty (tzv. kotvy), ktoré ich k minulej udalosti viažu.

Vraví sa, že majstri svojej osobnosti sú ľudia, ktorí majú ideálne prepojené a vyrovnané vzťahy medzi telom, mysľou a dušou. Ako je vidieť z uvedeného diagramu, myšlienky, emócie a fyzické telo sa neustále vzájomne ovplyvňujú. Keď napríklad zažijeme nejakú traumatickú udalosť, ktorá v nás vyvolá negatívne emócie, môžeme očakávať, že sa negativita z tejto udalosti prenesie aj do myslenia. Sprievodným javom potom môžu byť aj problémy v samotnom tele človeka. Toto ovplyvňovanie funguje rovnako z akéhokoľvek vrcholu trojuholníka. Myslenie, emócie a telo navyše ovplyvňujú Podvedomie, ktoré je považované za centrum ľudksého ega. Kombinácia všetkých týchto aspektov sústredených v ľudskej bytosti sa potom odráža na ľudskej osobnosti a v jeho okolitej realite.


Záverom si zopakujme hlavné myšlienky tohto článku prostredníctvom nasledovnej tabuľky a spojíme si ich s jednotlivými Svetmi. Z uvedenej tabuľky tiež vyplýva, že na každej úrovní dostávame impulzy od iných subjektov: 

·      Úroveň Nešama – impulzy od Archanjelov
·      Úroveň Ruach – impulzy od Anjelov
   Úroveň Nefeš – impulzy z piatich zmyslov, ktorými vnímame realitu

Časť Duše
Popis
Miesto
Svety
Nešama - Supervedomie, Duch
uvažovanie, náhle a nové vhľady, rozsvietenie, vyššia intuícia, aktívna
hlava a mimo tela
Archanjelsky Svet Stvorenia
Ruach - Vedomie, Intelekt, Prebudené Ja
intuícia, myslenie, induktívne myslenie, aktívna
kopíruje telo, centrum: srdce
Anjelsky svet Svet Formovania
Nefeš - Podvedomie, Ego
inštinkt prežitia, automatické telesné systémy, sexualita, rozmnožovanie, reflexy, centrum pamäte, deduktívna forma logiky, reaktívnosť
kopíruje telo, centrum: pečeň, resp. solar plexus
Materiálny svet


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.