streda 30. júla 2014

Synchronizačné dýchanie



Predošlý článok som venoval základným predpokladom pre prvú meditačnú techniku, ktorú nazývam Synchronizačné Dýchanie. V tomto ju rozpíšem dopodrobna. Synchronizačné dýchanie spočíva na štyroch aktivitách.

·         Prvou je koncentrácia na časť tela.
·         Druhou je vedomý úsmev na svoje telo, resp. na niektorú z jeho častí
·      Treťou je predstava, že pri nádychu vdychujete do tela alebo jeho časti duchovnú energiu  zo svojho okolia a to priamo cez póry pokožky. Je všeobecne známe, že pokožka skutočne dýcha a  vylučuje škodlivé látky z tela, takže sa o túto skutočnosť môžeme pokojne oprieť. Po  určitom cviku bude človek naozaj vnímať jemný pocit, že sa mu pokožka v danej časti  tela sťahuje, resp. pocíti jemné mravčenie.
·      Štvrtou je zvuk „ó“ alebo skôr zvuk ktorý je medzi písmenom „á“ a „ó“. Ten vydávate počas celého výdychu. Zároveň sa sústredíte na danú časť tela a snažíte sa vnímať, že z neho pri výdychu vyžarujete energiu. Túto aktivitu nazývam vibrovanie. Nezabudnite dýchať tzv. Úplným dychom, ktorý som popísal v predošlom článku.

Touto technikou si doslovne regenerujeme celé fyzické telo a podvedomie. Pokiaľ by ste sa počas tohto cvičenia rozosmiali alebo rozplakali, považujte to za reakciu svojho podvedomia, ktoré sa zbavuje nejakej nežiadúcej fóbie. 

Poďme rovno na vec.

1.   Zaujmite polohu v ľahu na chrbte, spôsobom akým som popísal v predošlom príspevku. Zavrite oči. Po určitom čase striedajte meditáciu v ľahu s meditáciou v sede. Počas meditácie je vhodné mať na sebe čo najmenej oblečenia. Oblečenie zbytočne rozptyľuje vaše sústredenie. Vy chcete čo najsilnejšie pociťovať jemnú energiu, ktorá z vás bude vyžarovať. Ak máte na mobile časovač, nastavte ho na dobu 30 až 35 minút tak, aby vás po tejto dobe upozornil na uplynutý čas. Pokiaľ vydržíte meditovať aj dlhšie, môžete pokojne pokračovať aj po signalizácii časovača.

2.       Ležte približne 2 – 3 minúty úplne bez pohybu a pozvoľna dýchajte cez pootvorené ústa, prípadne čiastočne aj cez nos. V jóge sa odporúča dýchať výlučne nosom. V tomto prípade je vhodnejšie dýchať ústami. Ideálne je počas týchto troch minút mentálne „oskenovať“ postupne ľavú a potom pravú nohu, brucho, hrudník, chrbát, celé ruky, krk, hlavu a tvár. Prehĺbi to uvoľnenie. Netreba si nič konkrétne predstavovať len sa chvíľku sústrediť na každú spomínanú časť tela.

3.      Po 2 – 3 minútach vydýchnite pomaly čo najviac vzduchu z tela. V tomto momente začíname Synchronizačné dýchanie. Koncentrujte svoju pozornosť na oblasť solar-plexus a mentálne si predstavte že sa na danú časť tela usmievate. Zároveň sa nadýchnite a predstavte si, že do svojho celého tela nasávate cez póry jemnú energiu. Podržte na sekundu alebo menej dych a následne ústami vydýchnite vzduch pričom si predstavujte, že energia vám z celého tela cez póry pokožky vyžaruje von do vášho okolia. V tejto časti pri výdychu ešte nevydávate žiaden zvuk. Opakujte 2 krát. Tretí krát už pri výdychu vydáte spomínaný zvuk, pričom sa snažíte intenzívnejšie vnímať vibráciu tela. Snažte sa stále usmievať, bez použitia mimiky tváre. Len si úsmev „myslite“. Úsmevom si doslovne podmaňujete svoje podvedomie.

4.   Následne sa sústreďte jednotlivo na časti tela v uvedenej postupnosti. Aspoň dvakrát zopakujte nádych a výdych do každej z nich, spôsobom spomínaným v bode 2.

·         Ľavé chodidlo: Predstavte si, že sa na svoje chodidlo usmievate. Vykonajte pomalý nádych a predstavujte si, že cez póry celého chodidla vdychujete jemnú energiu. Následne, za sústavného úsmevu vydýchnite so spomínaným zvukom. Po výdychu môžete nachvíľku zastaviť dych pri snahe o pocit vibrácie za sústavného úsmevu. Po čase si budete vedieť zároveň aj vedome viac uvoľniť danú časť tela, pokiaľ by ste zaregistrovali, že je napätá. Nestarajte sa o to, že si neviete dokonale predstaviť chodidlo alebo úsmev. Nie je to podstatné. Ďalej rovnako pokračujete s ostatnými časťami tela. S každou vykonajte aspoň dva, ak nie tri dychové cykly. Dĺžku nádychu a výdychu nepočítajte. Každý z nich by mal trvať niekde medzi 6 až 15 sekúnd, niekedy až 20 sekúnd. Toto je individuálne od človeka k človeku. Časom svoj dych spomalíte na optimálnu a pohodlnú dĺžku.
·         Ľavé predkolenie (vrátane lýtka, holennej kosti a kolena)
·         Ľavé stehno vrátane pravého sedacieho svalu
·         Opakujte s pravou nohou
·         Ľavé rameno
·         Ľavé predlaktie
·         Ľavá dlaň a prsty
·         Opakujte s pravou rukou
·         Oblasť genitálií
·         Análny otvor
·         Brušná oblasť pod pupkom, vrátane spodných chrbtových svalov
·         Brušná oblasť nad pupkom
·         Hrudný kôš, ženy by sa mali sústrediť navyše aj na prsia
·      Krk, najskôr zadná časť (táto časť je obyčajne stuhnutá, najmä v polohe ľah, preto sa jej  venujeme osobitne) a potom predná a bočné časti zároveň
·         Zadná časť hlavy, potom bočná a horná časť hlavy zároveň a nakoniec tvár

5.    Keď ste takto predýchali celé telo, ostaňte aspoň pol minúty ležať, voľne plytko dýchajte pri súčasnom usmievaní sa na celé telo. Mali by ste mať doslova pocit, že vaše telo "rozkvitá" ako kvet. Sústreďte sa na neho ako celok a po cca pol minúte ho znovu úplným nádychom celé naplňte energiou cez póry pokožky. Následne vydýchnite so zvukom a počas stáleho úsmevu. Opakujte trikrát.
    
     V tomto momente Synchronizačné dýchanie končí. Po cca 4 až 6 týždňoch (pokiaľ budete cvičiť 6 – 7 dní v týždni) už budete zbehnutí v tejto meditácii. Budete pomerne silno pociťovať energiu v tele. Vtedy už môžete meditáciu skrátiť tak, že si nebudete predstavovať a dýchať do častí tak ako sú spomenuté hore. Spojíte ich do väčších telesných skupín nasledovne (vždy s úsmevom a zvukom):

·         Celá ľavá noha, 2x nádych a výdych
·         Celá pravá noha, 2x nádych a výdych
·         Obe nohy súčasne, 1x nádych a výdych
·         Genitálie 2 – 3x nádych a výdych
·         Análny otvore – 2x nádych a výdych
·         Brušná časť– 2x nádych a výdych
·         Hrudník – 2x nádych a výdych
·         Celá ľavá ruka, 2x nádych a výdych
·         Celá pravá ruka, 2x nádych a výdych
·         Obe ruky spoločne, 1x nádych a výdych 
·         Celý krk, 1x nádych a výdych
·         Celá hlava 2x nádych a výdych
·         Celé telo, tak ako v bode č. 5

Čas meditácie sa vám takto skráti na dobu okolo 10 minút. Ten kto má problémy napríklad so zrakom, nejakým iným telesným orgánom, prípadne sa chce venovať liečbe tzv. prikladaním rúk, môže sa na konci cvičenia sústrediť na dýchanie predmetnou časťou tela, napr. očami (odporúča sa cca 20-30 dychových cyklov pre obe oči zároveň).

V tejto fáze môžete zaradiť nasledovný dodatok:

Po predošlej meditácii (v sede) dvihnite ruky tak, aby boli dlane otočené oproti sebe pričom lakte sú opreté o boky vášho tela. Predstavte si, že sa cez zavreté oči pozeráte na svoje dlane, usmievate sa na ne a nadychujete do nich energiu. Pri nádychu dlane fyzicky priblížte k sebe, tak aby sa nedotkli. Snažte sa precítiť, že sa pri nádychu dlane magneticky priťahujú. Pri výdychu ich pomaly oddiaľte od seba pri súčasnom pocite, že sa vzájomne odpudzujú. Opakujte aspoň 10 – 15 krát. Následne sa snažte naakumulovanú energiu doslovne rozvíriť rôznymi pohybmi rúk tak, aby boli dlane stále otočené smerom k sebe. Môžete robiť aj veľké pohyby, pričom pri výdychu môžete vydávať spomínaný zvuk a dokonca sa fyzicky usmievať. Nebojte sa zvuk zintenzívniť, prípadne aj meniť hĺbku a výšku vášho hlasu. Čo bude nasledovať nechám na vaše vlastné zážitky a budem rád keď sa o ne podelíte na tomto blogu.

Po približne 6 – 8 týždňoch každodenného cvičenia budete v podstate ovládať túto nesporne magickú meditáciu. Jej priaznivé účinky budete určite veľmi rýchlo vedome vnímať. Táto základná meditácia predstavuje platformu, ktorú môžete neskôr využívať ako prípravu a tzv. „naladenie sa“ pred pokročilými meditáciami. V nasledujúcich článkoch uvediem aj ďalšie využitia Synchronizačného dýchania. 

Najbližší článok však venujem amuletom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.